čtvrtek 8. prosince 2011

Pár slov o škole a našem ubytování!

Jedním ze čtenářů (neznámým) jsem byl pod příspěvkem Maastricht požádán o pár slov ke škole. Jelikož si svých čtenářů vážím, tak toto přání vyslyším. Další řádky poté věnuji opět ubytování, protože je čas na shrnutí.


Jak se má tedy škola. Studuji Ghent University a vládne spokojenost. Studuji na fakultě Sociálních a právních věd obor Political Science. Celkově mám šest předmětů - European Common Foreign and Security Policy, Medical Anthropology, Migration & Integration, European Integration Theory, Area Studies: political problems of Mashrek a Seminar on Social Demography. Dva předměty jsou v holandštině a nemusím tam vůbec chodit. Do školy tedy chodím v pondělí, středu a čtvrtek. Předměty mají 3 hodiny, protože je to zároveň přednáška a cvičení. Mí spolužáci, a jistě !pravidelní čtenáři!, z MUP jsou na tento systém zvyklí v 1,5 hodinové variantě. My máme ale dvě přestávky. Ostatním může tento systém připadat "zvláštní". 


European Common Foreign and Security Policy není nic jiného, než SZBP, či-li Společná zahraniční a bezpečnostní politika EU. Přednášející, kterého na tento předmět mám, je velevážený expert přes tuto politiku s několika vydanými publikace, které mu splácejí hypotéku. Velmi často je zvát na různé konference, kde vykládá svůj názor a kde ho, jak sám často říkává, nikdo moc neposlouchá. Na těchto konferencích také prý většinou dostává moc dobré obědy. Také pomáhal tvořit velmi důležité smlouvy, kterým většina z nás těžko rozumí.  Například dnes byl ve Washingtonu. Bohužel jeho slovní projev je celkem nudný - možná proto ho nikdo neposlouchá - a proto mě jeho hodiny tolik nebaví. Navíc koukat se na jeho nikdy neměnící se oblek (zřejmě má jenom jeden druh/barvu, protože jsem ho nikdy v ničem jiném neviděl) taky brzo omrzí. Možná za to může i nicotný detail - 8:30. Tento předmět jsem už studoval na své domácí universitě před rokem, takže s tím by neměl být problém.


Medical Anthropology je předmět, na který musíte být pološílení. Nemá absolutně nic společného s tím, co studuji, ale musel jsem si ho zapsat kvůli kreditům - lepší výběr, než Rozvoj venkova. V tomto předmětu se bavíme o Africe, její kultuře, kosmologii, kmenech, čarodějnictví a dalších podivných věcech. Proč šílení? Pokud si myslíte, že rozumíte světu, tak se tomuto předmětu obloukem vyhněte. Věděli jste například, že každý z nás je někomu jinému čarodějnicí? Ano, po tomto předmětu vidím všude kolem sebe čarodějnice. Otevřel jsi mi dveře, sakra, nová čarodějnice, budu ti to muset oplatit protislužbou. A takto se to valí a valí. Absolutně netuším, jakým způsobem budu z tohoto předmětu skládat zkoušku. Asi budu muset udělat nějaký rituál na zahnání zlých duchů, nebo co. Přednášející chodil pravidelně pozdě o 20 minut (akademická čtvrthodinka nic?), značně překvapen, že tam jsme a značně překvapen, že má přednášet (jeho kancelář je vedle třídy a šel zrovna na záchod), takže se rozhodl tento svůj nešvar vyřešit posunutím začátku hodiny. Nenudíme se. Dotyčný žil pár let v kmeni Sukuma "okupujícím" jižní břeh Viktoriina jezera v Tanzánii...značně se to na něm podepsalo. 


Migration & Integration, aneb migrace a integrace v Belgii. Zajímavé, krom toho, že přednášející je powerpoint blázen a rád má svoje přednášky na 70+ slidech kompletně popsané (ano přesně takto to opravdu vypadat nemá). Čte a čte, a občas se zasní. Ale jinak milý pán, který nám vyhověl se zrušením poslední hodiny abychom, my, erasmáci, mohli jet domů. Zkouška pro nás, erasmáky, bude formou vybrání si nějakého problému s integrací v naší zemí. Tuším na jaké téma budu povídat.

European Integration Theory. Tento předmět vyučuje vedoucí katedry, kterého hned v první hodině chtěl z přednášky vykopnout nějaký jiný učitel, protože ho neznal. Je to v holandštině, docházka není. Zkouška: napsání práce o max 10 000 slovech na integrační teorii z jeho knihy. To bude záludné.


Area Studies: political problems of Mashrek s Američanem. Jde o studium oblasti známé (v češtině) jako Magreb, tzn. státy Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye. Více méně se ale ve světle současných událostí bavíme o Izraeli. Na poslední přednášce jsme měli prezentaci a diskuzi studenta z Palestinské utlačované "menšiny", která je v Izraeli. Konkrétně magistra z University of Haifa, kde je pouze 12% palestinských studentů a z toho pouze 2% je povoleno dosáhnou na vyšší vzdělání, než je bakalář. 


Seminar on Social Demography, na tento předmět nemusím chodit, neboť je také pouze v holandštině. Je to stejný člověk jako mám na Migration & Integration, takže tuším, jak jeho hodiny vypadají. Zkouška je práce na 30 stránek ve skupině o třech lidech. Piece of Cake...


Poslední týden školy je díkybohu ten příští a ne ten těsně před Vánoci. 


Jako erasmáci jsme ve škole bráni jiným přístupem a je to poznat. Snaží se nám vyhovět, co to jen jde.


Teď tedy pár slov k ubytování. Jako každá nová budova, i tato má svoje neduhy. Přes upadávající kliky, nízký tlak v trubkách, nefunkční topení, až k prasknutým vodovodním trubkám. Ano, začátkem týdne jedné spolubydlící praskla voda. A nebylo z toho děťátko, ale potopa jako blázen v opačné polovině chodby, než je můj pokoj. Všem postiženým bylo naměřeno několik čísel vody v pokojích. Já, jako správný pomocník, jsem to zaspal. Ale byla to prý zábava. Zastavení vody trvalo 30 minut. Nikdo nikam nespěchal a nakonec to musel přijít udělat správce z jiné školní budovy, protože správce naší budovy byl v koloně. 




To by bylo pro dnešek vše. V sobotu jedeme na vánoční trhy do Kolína nad Rýnen, tak můžete čekat další příspěvek v průběhu příštího týdne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat