sobota 28. ledna 2012

Light Festival

Akvárium v budce

Včera se v Gentu konal Licht Festival, rozuměj Festival Světýlek. Byla to akce vskutku nevídaná. Po celém centru byly rozeseté světla a budovy nasvícené. Zaujala také telefonní budka s akváriem uvnitř. Opravdu impozantní byla světelná projekce na budově staré pošty, která je jedna z nejhezčích budov v Gentu. Na kanál v centru přijela stará loď, která na proud vody promítala další světelnou show. Celkově bylo město absolutně přecpané lidmi a bylo velmi obtížné se neztratit v davu, když váš počet dosahuje čísla třináct. Vůbec nemluvím o sehnání místo na posezení v centru pro třináct lidí. 

Megalomanská brána
Ovšem nejimpozantnější byla brána v ulici, která byla vytvořená pouze pomocí světýlek. Délka mohla být tak 50 metrů, šířka přes celou ulici a výška přes 10 metrů to už je slušná brána. Při pohledu nahoru pálily oči a obecně brána zářila tak, že nebylo poznat, že je tma. Obrázky ovšem vydají za tisíce slov.  



 Samozřejmě jsem pořídil i nějaká videa:






Trochu odboje na kolejích

Tento týden byl plný překvapení a nečekaných zvratů v našem kolejním životě. O co tedy šlo?
Všechno to začalo v úterý 24.1., kdy většině Erasmáckých nájemníků přišly do schránky faktury na zaplacení nájemného na únor, ve kterém tu pobýváme pouhých 5, respektive 4 plné dny (5.2. musíme do 10 hodin ráno vypadnout). Nemilé překvapení čekalo, když na nás vybaflo za těch 5 dní k zaplacení takřka €96, tzn. jeden den by nás vyšel na €19. Dosud jsme paušálně platili za měsíc, bez ohledu kolik dnů v měsíci bylo, €383. Pokud bych tedy měl spočítat, kolik by nás tu stál měsíc s placením €19 za den, tak by to pro letošní únor dělalo 29x19 = 551 krachujících stříbrnozlatých mincí. Už vidíte ten rozdíl 383 a 551? Ještě podotknu, že při platbě €383 to vychází na 12-13 krachujících stříbrnozlatých mincí za den. Už vidíte ten rozdíl platby za den  13 a 19? 


Okamžitě jsme tedy začali urgovat příslušné zodpovědné osoby, aby se k tomuto vyjádřili.


Kde se tedy stala chyba? Po telefonickém rozhovoru se chyba stala v tom, že jejich systém nedokáže účtovat po dnech, ale pouze po týdnech. To tedy znamená, že po nás chtěli zaplatit celý týden od 1.2. do 7.2. s tím, že nás 5.2. vykopnou  na ulici. Systém to jinak nedokáže, takže je to pravda. Nevím jak vám, ale mě toto přijde jako okradení za bílého dne posvěcené doklady a systémem.


Naše reakce tedy na sebe nenechala dlouho čekat a na druhý den jsem osobně zorganizoval hromadný náběh na paní, která má toto na starosti s tím, že požadujeme odpovědi a příslušná řešení. Na tuto akci byly víceméně bohaté kladné reakce a ozvalo se mi i několik lidí s tím, že přijdou podpořit. O to bylo vcelku smutné vyústění, když se nás na místě sešlo všehovšudy 8 z celkového počtu cca 300 dotčených studentů.  Vyslali jsme tedy svoje zástupce, holky, které umí holandsky/vlámsky, aby sdělili naše rozhořčení. Co tedy bylo výsledkem? NIC. Systém to má takto a nijak jinak to nelze udělat. Bohužel to budete muset zaplatit a my uděláme všechno pro to, aby se to pro příští studenty neopakovalo. Naše připomínky přepošle do vyšších pater byrokratického řetězce.


S tímto faktem jsme se nehodlali smířit a začínal jsem v hlavě spřádat myšlenky na petici a na dopis sociálnímu zástupci pro studenty + děkanovi, aby viděl, jak jeho podřízení hospodaří, respektive oškubávají reprezentanty jiných národností. Toto všechno se tedy stalo ve středu...bohužel i na mě dolehlo studijní neblaho a musel se připravovat na čtvrteční zkoušku, tudíž moje myšlenky byly někde úplně jinde. O nic tak hrozného nejde, pokud vás €30 navíc, oproti cca €60 kolik těch 5 dní mělo stát, nevytrhne. Je ale velmi důležité poukázat na fakt, že tento postup nebyl prvně proti nám uplatněn. Úplně to samé jako přes kopírák se stalo v září. Náš pobyt tu začal 19.9. a oni nám účtovali od 15.9. Takže vlastně účtovali od 15.9. do 7.2. místo od 19.9. do 5.2. Ejhle, najednou nás okrádají o €70 nastavením systému...a to už nejsou malé peníze. 


Přepočteno jinak:
Na naší koleji je 6 pater po 24 pokojích (nepočítám phd v suterénu). Pro naši kolej to tedy je 6x24x70 = €10 080. Koleje jsou tu zatím v provozu celkově 3: 3x10 080 = 30 240. Po odečtení rozdílu pater/pokojů že bude výsledek €29 000. Systém by tedy přinesl vedení kolejí skoro třicet tisíc euro navíc nedoložených žádným papírem, neboť smlouva je jen na určitou dobu a ne na dobu, na kterou si jí nastaví systém podle svého uvážení. V podstatě porušili smlouvu tím, že po nás chtějí něco (dny), na co jsme smlouvu neuzavřeli a nemůžeme se proti tomu nijak bránit. Systém je nastaven na okrádání, takže máme smůlu. 


Co se tedy stalo dále? Po příchodu ze zkoušky na mě čekala milá zpráva a to taková, že vrchní vedení toho kolejního vyslyšelo naše nářky a snížilo konečnou platbu na €26, což odpovídá přeplatku 3 dnů v září a nedoplatku 2 dnů (čili celkově 5) v únoru. Já si ale stále myslím, že platíme o jeden den navíc, protože od 15. - 18. jsou to čtyři dny a ne tři. Zaplatili jsme tedy navíc 4 dny a zbývá doplatit jeden za cca €13. Takže vlk se nažral a koza zůstala celá.


Nutno podotknout, že jen mizivý počet se mohl tímto zabývat vzhledem ke zkouškám a studiu na zkoušky. To byl dle mého názoru i případ toho, proč nás o této skutečnosti vedení kolejí neinformovalo dříve, kdy na to bylo relativně dosti času a člověk nemusel studovat od rána do večera. Dle mého názoru to prostě jenom zkusili...ovšem nerad bych jim křivdil a třeba se skutečně jednalo pouze o nedopatření.